Vsak kilogram šteje – nov paket z mesečnim popustom glede na izgubljene kilograme!

Vitamini B: katere poznamo in kaj je B-kompleks?

V poplavi informacij kako svoje telo s pomočjo prehrane kar se da dobro podpreti med procesom izgube telesne maščobe, je težko najti tiste prave.

V InfraFit studiu v Žalcu smo pravi naslov za stranke, ki so željne informacij in so strokovnega svetovanja ter informacij o primerni prehranski podpori. Z veseljem z vami delimo svoje znanje in izkušnje tudi na področju prehrane in tako pripomoremo k izboljšanju vašega počutja.

B-kompleks oziroma vitamini skupine B so biološko aktivne organske spojine. So bistvene za normalno delovanje našega organizma.
Da, lahko. B vitamini so ključnega pomena za pravilno delovanje naše presnove, saj pomagajo pri razgradnji hrane, naša prebava pa se tako izboljša.
Vitamine B lahko pridobimo že iz prehrane same. V kolikor menite, da imate pomanjkanje, svetujemo posvet pri osebnem zdravniku, ki bo na podlagi vaše krvne slike odmeril, koliko nadomeščanja je potrebnega za optimalno zdravje vašega telesa.

Kazalo

Zadnja leta je moč opaziti večje zanimanje za zdravo in uravnoteženo prehrano. S povečanim zanimanjem se veča tudi želja po znanju o mikro in makrohranilih. Med slednje spadajo tudi vitamini, danes pa se bomo osredotočili na prav posebno skupino.

Vitamini B so zagotovo pristali na seznamu najpomembnejših ”sestavin” zdrave prehrane. Skupaj tvorijo skupino vitaminov, imenovano “B kompleks”. Ti vitamini so ključnega pomena za pravilno delovanje našega telesa, saj sodelujejo v mnogih procesih. Med drugim poskrbijo za izboljšanje energijske ravni, vzdrževanje zdravega živčnega sistema in spodbujanjem presnove.

V tem članku bomo podrobno raziskali koristi vitamina B in kako lahko le-ti vplivajo na naše splošno počutje.

Kaj so vitamini B in kako jih delimo?

Vitamini skupine B so biološko aktivne organske spojine, ki so bistvene za normalno delovanje organizma. Imajo ključno vlogo v presnovnih procesih, pri delovanju živčnega in imunskega sistema, obnovi celic, nastajanju krvi in drugih pomembnih bioloških procesih.

V skupino vitaminov B uvrščamo 8 v vodi topnih vitaminov;

Kateri vitamini spadajo v skupino B vitaminov?

  1. Tiamin (B1), ki sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov,
  2. Riboflavin (B2), ki sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin ter je poglaviten za dober vid in lepo kožo,
  3. Niacin (B3), ki sodeluje pri presnovi hranil,
  4. Pantotensko kislino (B5), katera je poglavitna za presnovo hranil, alkohola, steroidnih hormonov in sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk,
  5. Piridoksin (B6) je izrednega pomena za razvoj in delovanje živčnega sistema,
  6. Biotin (B7), brez katerega telo ne bi proizvajalo hormonov,
  7. Folno kislino (folat, B9), katero priporočamo predvsem nosečnicam in
  8. Kobalamin (B12), ki je ključen za naše pomnenje.
vitamini b

Vsak ima svojo edinstveno kemijsko strukturo in specifično vlogo v organizmu. Noben vitamin ne more nadomestiti drugega, zato življenje brez njih praktično ni mogoče.

Zakaj so vitamini B pomembni in kaj pravzaprav počnejo?

Energijska podpora za vaše telo

Vitamini B skupine so, kakor omenjeno, res izredno pomembni za normalno delovanje našega telesa.

Eden od ključnih razlogov za njihovo pomembnost je njihova vloga pri presnovi beljakovin, maščob ter ogljikovih hidratov. Ta tri makrohranila so ključni in glavni vir energije za naše telo. Prav vitamini B skupine pa so tisti, ki pomagajo razgraditi hrano in te hranilne snovi pretvoriti v energijo.

Vitamini B sodelujejo v encimskih reakcijah, ki omogočajo pretvorbo hrane v uporabno energijo, kar nam daje potrebno moč za vsakodnevne dejavnosti. Brez tega bi nam bila že običajna hoja po stopnicah kar hudo breme in bi močno pospešila utrip našega srca.

Zdravje živčnega sistema, izboljšanje razpoloženja in zmanjšanje stresa

Vitamini B imajo tudi ključno vlogo pri zdravju našega živčnega sistema.

Na primer, vitamin B1-tiamin pripomore pri vzdrževanju zdravega živčnega sistema in podpira delovanje možganov. Vitamin B6-piridoksin sodeluje pri tvorbi nevrotransmiterjev, ki so ključni za prenos živčnih signalov med možgani in telesom. Poleg tega pa piridoksin pomaga pri tvorbi serotonina, ki ga drugače imenujemo tudi ”hormon sreče”.

Pomanjkanje vitaminov B lahko vodi do težav, kot so utrujenost, razdražljivost in težave s koncentracijo. Povečana utrujenost in pridružene težave pa žal kakor že omenjeno na dolgi rok negativno vplivajo na naše mentalno zdravje. Prispevajo lahko k razvoju depresije, tesnobe in drugih duševnih težav. Vnos vitaminov B je iz tega vidika res pomemben, saj z njimi uravnavamo razpoloženje, zmanjšamo stres in izboljšamo duševno zdravje.

Presnova in izboljšanje prebave

Kot smo do sedaj že lahko ugotovili, so vitamini B ključnega pomena za pravilno delovanje naše presnove. Pri tem nam pomaga npr. vitamin B3, znan tudi kot niacin, saj pripomore pri razgradnji hrane, tako pa pretvori maščobe v energijo.

B kompleks blagodejno učinkuje tudi na absorpcijo hranilnih snovi v prebavnem traktu in izboljša našo prebavo. Le z urejeno in pravilno prebavo lahko ohranjamo zdravo telesno težo in tako poskrbimo za ugodno splošno počutje.

Vitamini B: več energije, boljše počutje in uravnana prebava

Ne glede na to, ali želite izboljšati svojo energijsko raven, okrepiti živčni sistem, izboljšati prebavo ali uravnavati razpoloženje, so vitamini B ključnega pomena za vaše zdravje. Poskrbite, da bodo ti nepogrešljivi vitamini redni del vaše prehrane, saj vam bodo pomagali doseči boljše počutje in kakovostno življenje.

Opomba: Vsebina tega članka je informativne narave in ni nadomestilo za strokovno zdravniško svetovanje. Pred začetkom kakršnih koli sprememb v prehrani ali uporabi prehranskih dopolnil se posvetujte s svojim zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom.

Niste popolnoma prepričani?

Izkoristite brezplačen prvi posvet in prvi trening

Zavedamo se, da je včasih odločitev za začetek treninga težko sprejeti, za to pa obstaja več razlogov.

V kolikor še niste prepričani, da bi vadbo zaupali nam, vas vabimo na brezplačen prvi posvet in brezplačen prvi trening.