Vsak kilogram šteje – nov paket z mesečnim popustom glede na izgubljene kilograme!

Vitamini za nosečnice: Ključ do zdravja matere in otroka

Nosečnost je čas, ko je oskrba z ustrezno prehrano ključna za zdravje matere in otroka. Vitamini in minerali igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju, da se plod pravilno razvija in da je mati zdrava in polna energije. Poglejmo si, kateri vitamini so nujni za nosečnice in kako jih lahko vključijo v svojo prehrano.

vitamini za nosečnice

Za nosečnice so ključni vitamini folna kislina, železo, kalcij in vitamin D. Preden začnete jemati katero koli dopolnilo, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom glede ustrezne količine in blagovne znamke.

Da, prekomeren vnos nekaterih vitaminov, kot je vitamin A (v obliki retinola), lahko poveča tveganje za rojstne napake. Vedno sledite priporočenim odmerkom in se posvetujte s strokovnjakom

Čeprav je uravnotežena prehrana najboljši vir vitaminov in mineralov, nekatere nosečnice morda potrebujejo dopolnila, da bi zadostile povečanim potrebam po določenih hranilih.

Zakaj so vitamini za nosečnice pomembni?

Vitamini in minerali pripomorejo k normalnemu razvoju ploda, podpirajo materino zdravje in pomagajo preprečevati morebitne zaplete med nosečnostjo. Ker se v času nosečnosti poveča potreba po določenih hranilih, je pomembno, da nosečnice sledijo uravnoteženi prehrani in se po potrebi posvetujejo z zdravnikom o dopolnjevanju z vitamini.

Vitamini, ki jih nosečnice ne smejo spregledati

 1. Folna kislina: To je eden najpomembnejših vitaminov za nosečnice. Pomaga preprečevati nevrološke okvare pri novorojenčkih in podpira rast posteljice in ploda. Priporočljivo je, da ženske, ki načrtujejo nosečnost ali so noseče, zaužijejo vsaj 400 mikrogramov folne kisline na dan.

 2. Železo: Nosečnost poveča potrebo po železu, saj se poveča količina krvi v telesu. Železo pomaga pri prenosu kisika do ploda. Pomanjkanje železa lahko privede do slabokrvnosti pri nosečnici.

 3. Kalcij: Kalcij je ključen za razvoj otrokovih kosti, zob, srca, mišic in živcev. Nosečnice naj zaužijejo približno 1000 mg kalcija na dan.

 4. Vitamin D: Deluje v povezavi s kalcijem in je potreben za rast in razvoj kosti ploda. Pomaga tudi pri uravnavanju ravni kalcija in fosforja v telesu matere.

 5. Omega-3 maščobne kisline: Esencialne za razvoj možganov in oči ploda. Nosečnice lahko omega-3 maščobne kisline dobijo iz rib, oreščkov in semena lanu.

vitamini za nosečnice

Nasveti za dopolnjevanje z vitamini

 • Pred začetkom jemanja prehranskih dopolnil se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.
 • Izberite kakovostna prehranska dopolnila, ki so prilagojena potrebam nosečnic.
 • Sledite navodilom na embalaži in se izogibajte prevelikim odmerkom.
 • Vključite raznoliko prehrano, bogato z naravnimi viri vitaminov in mineralov.

Najpogostejši miti o vitaminih za nosečnice

 • Vitamin A je vedno koristen: Preveč vitamina A lahko povzroči rojstne napake. Nosečnice se morajo izogibati prehranskim dopolnilom, ki vsebujejo retinol, obliko vitamina A.

 • Vsi vitamini so enaki: Različne blagovne znamke vitaminov za nosečnice imajo lahko različne količine in oblike hranil. Vedno preverite sestavo in se posvetujte s strokovnjakom.

Vitamini med nosečnostjo

Zaključek

Vitamini za nosečnice so bistvenega pomena za podporo zdravju matere in otroka. Z uravnoteženo prehrano in pravilnim dopolnjevanjem lahko nosečnice zagotovijo, da njihova telesa dobijo vsa potrebna hranila. Kot vedno pa je ključnega pomena posvetovanje z zdravstvenim strokovnjakom pred sprejemanjem odločitev o dopolnjevanju z vitamini.

Hitro hujšanje

Hitro Hujšanje – Nasveti

Ste že kdaj pomislili, da bi lahko hitro hujšanje bilo tako zabavno kot iskanje izgubljenega para nogavic v pralnem stroju? No, morda ni ravno tako zabavno, ampak s pravimi nasveti in triki lahko postane precej…

Preberite Več»

Niste popolnoma prepričani?

Izkoristite brezplačen prvi posvet in prvi trening

Zavedamo se, da je včasih odločitev za začetek treninga težko sprejeti, za to pa obstaja več razlogov.

V kolikor še niste prepričani, da bi vadbo zaupali nam, vas vabimo na brezplačen prvi posvet in brezplačen prvi trening.