Vsak kilogram šteje – nov paket z mesečnim popustom glede na izgubljene kilograme!

Vse kar morate vedeti o vitaminih in njihovih vlogah

Vitamini so ključni za naše zdravje in dobro počutje. Njihove različne vloge v telesu so bistvene za pravilno delovanje različnih sistemov in organov. Pravilna prehrana in morebitno uživanje prehranskih dopolnil nam lahko pomagajo zagotoviti, da bomo dobili vse potrebne vitamine za ohranjanje zdravja.

Strankam InfraFit studia vedno svetujemo, da skrbijo za zadosten vnos vitaminov. S tem dobro podprejo svoje telo, ki ga z našo pomočjo želijo preoblikovati.

Vitamini so esencialne snovi, ki jih telo potrebuje v majhnih količinah za pravilno delovanje različnih procesov.
Vitamini imajo različne vloge v telesu, vključno s podporo imunskemu sistemu, tvorbo kosti, zdravjem kože, oči in številnimi drugimi funkcijami.
Vitamine najdemo v različnih živilih, kot so sadje, zelenjava, meso, ribe, mlečni izdelki, oreščki in semena. Za zadosten vnos vitaminov je ključna raznolika prehrana.

Kazalo

Vitamini so majhne, a izjemno pomembne molekule, ki so ključne za zdravje in dobro počutje našega telesa. So naravne spojine, ki jih naše telo potrebuje v majhnih količinah za pravilno delovanje.

Čeprav jih najdemo v številnih živilih, včasih naša prehrana ne zagotavlja dovolj vitaminov. Zato je torej pomembno, da se seznanimo s temi ključnimi hranili in poskrbimo za zadosten vnos le-teh. V tem članku bomo ugotovili, kaj vitamini sploh so, spoznali njihove vloge v telesu ter najboljše načine za ohranjanje optimalnih ravni vitaminov.

Kakšno vlogo imajo vitamini v telesu?

Vsak vitamin ima svojo specifično vlogo pri ohranjanju našega zdravja:

 • Na primer, vitamin A je ključen za zdravje vida. Pomaga pri tvorbi pigmenta v očesni mrežnici, ta pa je odgovoren za zaznavanje svetlobe. Poleg tega vitamin A krepi imunski sistem in pomaga ohranjati zdravo kožo ter sluznice. Le-te so prva linija obrambe proti virusom in bakterijam.
 • Vitamin D igra ključno vlogo pri absorpciji kalcija in fosforja, kar je bistveno za zdravje naših kosti in zob. Pomanjkanje vitamina D lahko privede do oslabitve kosti in poveča tveganje za osteoporozo.
 • Vitamin E deluje kot močan antioksidant, ki pomaga zaščititi celice pred prostimi radikali in s tem zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca, nekaterih vrst raka in drugih kroničnih bolezni.
 • Vitamin K je ključen za strjevanje krvi. Brez zadostne količine vitamina K bi se rane zelo težko zacelile, saj bi krvavitev trajala dlje časa. Poleg tega ima vitamin K pomembno vlogo pri zdravju kosti, saj sodeluje pri prenosu kalcija v kosti.
 • Vitamini skupine B so ključnega pomena za presnovo. Pomagajo pri pretvorbi hrane v energijo, sodelujejo pri tvorbi rdečih krvnih celic, podpirajo zdravje živčnega sistema ter so ključni za zdravje kože, las in nohtov.
 • Vitamin C je znan po svoji vlogi pri krepitvi imunskega sistema. Poleg tega je pomemben pri tvorbi kolagena, ki je temeljna beljakovina za zdravje kože, kosti, hrustancev in dlesni.

Vrste vitaminov in kako vitamine delimo

Obstaja dvanajst različnih vrst vitaminov, ki so razdeljeni v dve glavni skupini: topni v maščobi (vitamini A, D, E in K) ter topni v vodi (vitamini B kompleksa in vitamin C). Vsak od teh vitaminov ima edinstveno vlogo in pomanjkanje kateregakoli od njih lahko privede do pomanjkljivosti v telesu in zdravstvenih težav.

Vitamini, topni v maščobi

 • Vitamin A: Pomemben za zdravje oči, imunskega sistema in kože. Najdemo ga v živilih, kot so korenje, špinača, jetra in jajca.
 • Vitamin D: Ključen za zdravje kosti in absorpcijo kalcija. Naše telo ga tvori iz sončne svetlobe, vendar ga lahko najdemo tudi v ribah, mlečnih izdelkih in jajcih.
 • Vitamin E: Antioksidant, ki pomaga zaščititi celice pred poškodbami. Najdemo ga v oreščkih, semenih, rastlinskih oljih in zelenolistni zelenjavi.
 • Vitamin K: Igra vlogo pri strjevanju krvi in ​​zdravju kosti. Najdemo ga v zeleni listnati zelenjavi, brokoliju, soji in jetrih.

Vitamini, topni v vodi

  • Vitamini skupine B: Vključujejo B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kislina) in B12 (kobalamin). Vitamini skupine B so ključni za presnovo, živčni sistem in zdravje kože. Najdemo jih v žitaricah, mesu, stročnicah, oreščkih in zelenolistni zelenjavi.
  • Vitamin C: Pomemben antioksidant, ki podpira imunski sistem, pomaga pri tvorbi kolagena in sodeluje pri absorpciji železa. Najdemo ga v agrumih, jagodah, papriki, brokoliju in paradižniku.
vitamini

Pomanjkanje vitaminov ima lahko posledice

Pomanjkanje vitaminov je lahko resen problem, saj lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Na primer, pomanjkanje vitamina C lahko povzroči slabšo odpornost, povečano dovzetnost za okužbe in počasnejše celjenje ran. Pomanjkanje vitamina D pa lahko privede do slabšega zdravja kosti, osteoporoze in oslabljene mišične funkcije.

Pomanjkanje vitaminov se lahko pojavi bodisi zaradi nezadostnega vnosa preko prehrane bodisi zaradi slabe absorpcije v telesu. V nekaterih primerih so lahko prisotni tudi genetski dejavniki, ki vplivajo na absorpcijo vitaminov. Za ohranjanje ustrezne ravni vitaminov je pomembno uživati raznoliko prehrano. Ta naj vključuje veliko svežega sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov in drugih živil, bogatih z vitamini.

Ohranjanje optimalnih ravni vitaminov

Da bi ohranili zadosten vnos vitaminov, je ključno slediti uravnoteženi prehrani. Poleg sledenja uravnoteženi prehrani pa obstajajo tudi drugi načini, s katerimi lahko poskrbite za zadosten vnos vitaminov.

Raznolika prehrana

Ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite za ohranjanje optimalnih ravni vitaminov, je vključitev raznolikih živil v svojo prehrano. Različna živila vsebujejo različne vitamine, zato je pomembno jesti širok spekter hrane. V svoje obroke vključite sveže sadje, zelenjavo, polnozrnate izdelke, oreščke, semena, ribe in druge vire vitaminov. Poskusite razširiti svoj jedilnik in odkrivajte nove recepte, da boste lahko uživali v različnih okusih in hkrati dobili res raznolik nabor hranil.

Pravilen način priprave hrane

Na količino vitaminov, ki jih zaužijemo, lahko vpliva tudi sama priprava hrane. Nekateri vitamini so občutljivi na toploto, svetlobo in zrak, zato je priporočljivo izbrati način kuhanja, ki ohranja čim več hranil. Na primer, daljše kuhanje lahko povzroči izgubo vitaminov, zato je včasih bolje izbrati kuhanje na pari ali hitro cvrtje. Prav tako je priporočljivo zelenjavo in sadje jesti surovo ali jih pripraviti na načine, ki ohranjajo njihovo svežino in vitamine, na primer z blagim kuhanjem ali pripravo solat.

Pozornost pri shranjevanju hrane

Pravilno shranjevanje hrane je ključno za ohranjanje vitaminov. Nekateri vitamini, kot je vitamin C, so občutljivi na svetlobo in zrak, zato je treba živila shranjevati v temnem in hladnem prostoru. Prav tako je pomembno, da se izognete dolgotrajnemu shranjevanju hrane, saj lahko to povzroči izgubo vitaminov. Če je mogoče, jejte svežo hrano, saj imajo sveža živila običajno višjo vsebnost vitaminov kot določena predelana ali zamrznjena živila.

Izogibanje prekomernemu kuhanju

Prekomerno kuhanje lahko povzroči izgubo vitaminov, zlasti topnih v vodi, kot je vitamin C. Da bi zmanjšali izgubo hranil, je priporočljivo, da hrano kuhate na najnižji možni temperaturi in najkrajši čas, ki je potreben za pripravo. Uporaba minimalne količine vode pri kuhanju zelenjave in uporaba parnika lahko pomagata ohraniti več vitaminov.

Uporaba prehranskih dopolnil

V nekaterih primerih lahko prehranska dopolnila pomagajo pri zagotavljanju zadostnega vnosa vitaminov. Vendar je pomembno, da se pred začetkom jemanja posvetujete z zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom. Ti strokovnjaki vam bodo lahko pomagali določiti primerno odmerjanje in vam svetovali glede morebitnih interakcij z drugimi zdravili ali zdravstvenimi stanji.

Na kaj moramo paziti

Pomembno je, da se zavedate, da vitaminov ni mogoče nadomestiti z visoko koncentriranimi dodatki. Najboljši način za zagotavljanje optimalnih ravni vitaminov je preko uravnotežene prehrane, bogate z raznolikimi živili. Z zavedanjem o pomenu vitaminov in skrbjo za ustrezne prehranske navade lahko poskrbimo za zdravo in energično telo, ki deluje v svoji najboljši obliki.

Opomba: Vsebina tega članka je informativne narave in ni nadomestilo za strokovno zdravniško svetovanje. Pred začetkom kakršnih koli sprememb v prehrani ali uporabi prehranskih dopolnil se posvetujte s svojim zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom.

Niste popolnoma prepričani?

Izkoristite brezplačen prvi posvet in prvi trening

Zavedamo se, da je včasih odločitev za začetek treninga težko sprejeti, za to pa obstaja več razlogov.

V kolikor še niste prepričani, da bi vadbo zaupali nam, vas vabimo na brezplačen prvi posvet in brezplačen prvi trening.