Vsak kilogram šteje – nov paket z mesečnim popustom glede na izgubljene kilograme!

Popoln vodnik za hujšanje: kako doseči svoje cilje

Hujšanje ni enostaven proces, vendar z razumevanjem temeljev, zdravo prehrano, telesno aktivnostjo, motivacijo in vzdržljivostjo ter izogibanjem pogostim napakam lahko dosežete odlične rezultate. Pomembno je tudi, da doseženo težo ohranjate z uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnostjo.

Sprememba življenjskega sloga bo prinesla trajne rezultate in izboljšala vaše splošno zdravje in počutje. Začnite danes in se posvetite svojim ciljem hujšanja, saj je uspeh v vaših rokah. Se vidimo v InfraFit!

Pri hujšanju je poleg vztrajnosti ključno kombiniranje zdrave uravnoteženem prehrane in telesne aktivnosti. Pomembno je, da v telo vnesemo manj kalorij, kakor jih čez dan porabimo – smo v deficitu.
Njena vloga je ogromna. S pravo mero motivacije boste uspeli slediti svojim zastavljenim ciljem, tako pa svoj rezultat še izboljševali.
Pomembno je, da svoje nove navade vpeljete v vsakodnevno življenje. Poskrbite za redno telesno aktivnost, prehranjevanje naj ostane uravnoteženo in zdravo. S pomočjo tega boste ohranjali zdravo kondicijo in metabolizem, vaše želje po pregrehah pa bodo manjše.

Kazalo

Hujšanje je tema, ki dandanes zanima mnoge ljudi, saj si želijo doseči svoje cilje in izboljšati svoje zdravje ter počutje. Kljub temu pa se mnogo krat znajdejo pred številnimi vprašanji in izzivi, kako k procesu hujšanja pristopiti pravilno.

V tem popolnem vodniku bomo preučili temelje hujšanja ter vam predstavili učinkovite strategije za dosego uspešnega hujšanja. Skupaj bomo spoznali pomen zdrave prehrane, vključevanja telesne aktivnosti, motivacije in vzdržljivosti ter se izognili najpogostejšim napakam.

Za konec pa vam predstavimo tudi ključne nasvete za ohranjanje dosežene teže po uspešnem hujšanju. Pripravljeni? Naj bo vaš jutri lahkotnejši ter bolj zdrav!

Razumevanje temeljev hujšanja

Kakor omenjeno je hujšanje pogosta tematika, ki pa si jo ljudje žal interpretiramo na mnoge različne načine. Nekaterim hujšanje pomeni le estetski doprinos življenju, medtem ko za druge predstavlja ključno zdravstveno vprašanje.

Ne glede na razloge, zaradi katerih hujšate, pa je pomembno, da razumete temelje tega procesa. Pomembno se je zavedati, da lahko učinkovito in zdravo shujšamo le s pametnim in celostnim pristopom ter da tu ne gre za šprint, ampak za tek na dolge proge.

Kako z zdravo prehrano doseči učinkovito hujšanje

Prehranjevalne navade in prehrana predstavljata ključen element pri dosegi učinkovitega hujšanja. V kolikor hujšanje ni odrejeno s strani zdravnika, se je potrebno izogibati ekstremnim dietam.

Le-te sicer obljubljajo odlične in hitre rezultate, največkrat pa povzročijo telesu hud šok in pride do bumerang efekta. Namesto tega, da posegate po ekstremnih dietah, se osredotočite na zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Tak način bo telesu zagotovil vsa hranila, ki jih potrebuje ter poskrbel, da bo hujšanje zdravo.  Pri prehranjevanju so ključne tri stvari:

 1. Uravnotežen obrok: V svojo prehrano vključite raznoliko izbiro živil, kot so sveže sadje, zelenjava, polnozrnata žita, puste beljakovine in zdrave maščobe. Izogibajte se predelani hrani in prekomernemu uživanju sladkorja ter soli.
 2. Pravilna velikost porcij: Pazljivo določite velikost svojih obrokov. Poskusite jesti manjše porcije, da uravnotežite svoj vnos kalorij. Hkrati pa poskrbite, da boste zaužili dovolj hrane, da bo vaše telo dobilo potrebno energijo.
 3. Redni obroki: Pomembno je, da jeste redno in ne preskakujete obrokov. S tem boste ohranjali vaš metabolizem aktiven in preprečili prenajedanje.

Pomen telesne aktivnosti pri hujšanju

Poleg zdrave prehrane je tudi telesna aktivnost ključnega pomena pri hujšanju. Redna vadba vam bo pomagala izgubiti odvečno telesno maščobo, okrepiti mišice in izboljšati vaše splošno počutje. Splošno se priporoča delanje treh sklopov vaj, ki poskrbijo za ravnovesje.

 1. Kardiovaskularne vaje: Gre za aerobne vaje. Med njih štejemo plavanje, kolesarjenje, tek, ples, hitro hojo idr. Smisel teh vaj je, da povečajo srčni utrip, s tem pa se veča poraba kalorij. Tako lahko pospešimo proces hujšanja ter poskrbimo za zdrav srčno žilni sistem.
 2. Vaje za moč: Vadba z utežmi ali uporaba lastne telesne teže za izvajanje vaj za moč je pomembna za povečanje mišične mase. Mišice porabijo več kalorij tudi v mirovanju, zato vam bo to pomagalo pri dolgoročnem vzdrževanju telesne teže.
 3. Vključitev vsakodnevnih aktivnosti: V svojem vsakdanjem življenju poskusite biti kar se da aktivni. Hoja namesto vožnje, uporaba stopnic namesto dvigala in redno premikanje telesa vam lahko prinesejo opazne rezultate pri hujšanju.
hujšanje

Motivacija in vzdržljivost: ključ do uspeha

Hujšanje ni vedno enostavno. Potrebna je velika mera motivacije in vzdržljivosti, da dosežete svoje cilje. Za začetek si postavite jasen cilj; zadajte si specifične in dosegljive cilje hujšanja. Tako boste dobili vso potrebno motivacijo in usmeritev za naprej.

Po začrtanih ciljih poskrbite za sledenje svojega napredka. Poskusite s pisanjem dnevnika, kjer vpisujete svoje vadbe ter prehrane. Ko boste s pomočjo dnevnika opazili pozitivne spremembe, boste dobili še dodaten zagon.

Pomembni pa niso le cilji. Vsakemu od nas je lažje, če svoje želje, cilje in napredke delimo z družino in prijatelji. Lahko se pridružite tudi kakšni skupini z enakim ciljem ali pa se posvetujete z osebnim trenerjem ali prehranskim svetovalcem. Podpora je v težkih trenutnih ključna!

Najpogostejše napake pri hujšanju

Pri hujšanju se ljudje pogosto srečujejo s številnimi napakami, ki lahko upočasnijo ali celo preprečijo napredek.

  1. Prevelika pričakovanja: Pričakovati hitre rezultate je ena najpogostejših napak. Hujšanje je proces, ki zahteva čas in potrpežljivost. Ne obupajte, če rezultati ne pridejo takoj.
  2. Ekstremne diete: Izogibajte se ekstremnim dietam, ki vam obljubljajo hitro hujšanje. Te diete so običajno nezdrave in nevzdržne, to pa lahko lahko vodi v yo-yo učinek.
  3. Pomanjkanje konsistence – rednosti: Nepredvidljivi urniki ali prekinjanje prehrane in vadbe lahko negativno vplivajo na vaš napredek. Poskusite si vzeti čas za redno prehrano in vadbo, da ohranjate doslednost. Najlažje je, da si v svoj dnevnik zapišete termine vadb in prehranjevalni načrt za en teden vnaprej.

Kako ohraniti težo po uspešnem hujšanju?

Po doseganju želene teže je pomembno, da z zdravim načinom življenja, ki ste ga osvojili, ne prenehati. Osredotočiti se morate na ohranjanje rezultata, ki vam ga je s trudom uspelo doseči.

Trije napotki za uspeh:

Sprejemanje novega življenjskega sloga

Hujšanje naj ne bo zgolj začasen ukrep. Spremenite svoj način prehranjevanja in vključite redno telesno aktivnost v svoj vsakdanjik kot trajen del svojega življenjskega sloga. Tako boste pripomogli k ohranjanju dobrih rezultatov, vaš napredek pa bo še boljši.

Uravnotežena prehrana

Nadaljujte z zdravo prehrano, ki vam zagotavlja potrebne hranilne snovi. Izogibajte se vračanju k nezdravim prehranjevalnim navadam. Na zdravo prehrano ne glejte kot le na nujnost za hujšanje. Zdrava prehrana bo opora vašemu telesu in imunskemu sistemu, tako pa bo ohranjanje teže lažje.

Redna telesna aktivnost

Ohranjajte svojo telesno aktivnost tudi po dosegu ciljne teže. Ne opustite vadbe, saj vam bo pomagala ohranjati telesno kondicijo in zdravje.

V kolikor se podajate na pot hujšanja, izgube odvečnih kilogramov in boljšega fizičnega ter duševnega počutja, nas obiščite v Studiu InfraFit. 

Hitro hujšanje

Hitro Hujšanje – Nasveti

Ste že kdaj pomislili, da bi lahko hitro hujšanje bilo tako zabavno kot iskanje izgubljenega para nogavic v pralnem stroju? No, morda ni ravno tako zabavno, ampak s pravimi nasveti in triki lahko postane precej…

Preberite Več»

Niste popolnoma prepričani?

Izkoristite brezplačen prvi posvet in prvi trening

Zavedamo se, da je včasih odločitev za začetek treninga težko sprejeti, za to pa obstaja več razlogov.

V kolikor še niste prepričani, da bi vadbo zaupali nam, vas vabimo na brezplačen prvi posvet in brezplačen prvi trening.