Vsak kilogram šteje – nov paket z mesečnim popustom glede na izgubljene kilograme!

Zdrava prehrana za zdravo telo in mentalno zdravje

Zdrava prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravega telesa in dobrega počutja. S pravilno izbiro hrane ter uživanjem kakovostnih živil lahko dosežemo optimalno telesno funkcijo ter zmanjšamo tveganje za različne bolezni.

Odkrijte moč kakovostne prehrane in njene blagodejne učinke na vaše telo s pomočjo osebja InfraFit studia. Naj vaše zdravje postane naše poslanstvo!

Zdrava prehrana je ključna za ohranjanje dobrega zdravja in vitalnosti. Pravilna izbira hrane zagotavlja potrebne hranilne snovi, krepi imunski sistem, zmanjšuje tveganje za bolezni ter izboljšuje razpoloženje.
Kakovostna prehrana vključuje bogata polnovredna živila, kot so sadje, zelenjava, cela zrna, pusto meso, ribe, oreščki in semena. Izogibati se je treba predelani hrani z visoko vsebnostjo sladkorja, soli in nasičenih maščob.

Pomembno je jesti redno in počasi, izbirati živila iz žitnih izdelkov ter polnovrednih žit. Nadzorovati je treba količino maščob, nadomestiti nasičene maščobe z nenasičenimi, uživati sadje, zelenjavo, zadostno količino beljakovin, ogljikovih hidratov ter zdravih maščob. Omejiti je treba sladkor, alkohol in sladka živila ter poskrbeti za ustrezno hidracijo.

Kazalo

Zdrava prehrana je ključni element ohranjanja dobrega zdravja in vitalnosti. Kakovostna prehrana nam omogoča, da poskrbimo za vse potrebne hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje za pravilno delovanje. Poleg tega nam pravilna in zdrava prehrana pomaga ohranjati primerno telesno težo, izboljšuje naše razpoloženje in zmanjšuje tveganje za različne bolezni.

V tem članku bomo raziskali pomen zdrave prehrane ter priporočila za izboljšanje le-te. Tako vas bomo spoznali z najbolj optimalnimi pristopi, ki bodo vaše telo ohranjali zdravo in vitalno še leta.

Zakaj je zdrava prehrana pomembna?

Zdrava prehrana je temelj našega zdravega življenja. S pravilno izbiro hrane dobimo vse potrebne hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe. Te snovi so ključne za pravilno delovanje našega telesa in zagotavljanje potrebne energije.

Poleg tega nam zdrava prehrana pomaga pri preprečevanju različnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 2, debelost in nekatere oblike raka.

Kaj je kakovostna prehrana?

Kakovostna prehrana temelji na izbiri in uživanju hrane, ki je bogata s hranilnimi snovmi. To pomeni, da se osredotočamo na polnovredna živila, kot so sveže sadje in zelenjava, cela zrna, pusto meso, ribe, oreščki ter semena. Izogibamo se predelani hrani, ki vsebuje veliko sladkorja, soli in nasičenih maščob.

Pomembno je tudi poudariti rednost obrokov in uravnoteženost različnih skupin živil.

prehrana za zdravje

Smernice zdrave prehrane

Splošni življenjski slog ter prehrana sta dva ključna dejavnika, ki vplivata na zdravje človeka. Mnogokrat se zavedamo, da z neustrezno prehrano svojemu zdravju škodimo, premalokrat pa se zavemo, da je prehrana lahko naš obrambni mehanizem proti bolezni.

Naš najpomembnejši nasvet je, da poskrbite za uravnoteženo in pestro prehrano. To pomeni, da morate s hrano v telo vnesti toliko energije, kolikor je porabite, zato morate količino in vrsto hrane prilagoditi svojemu življenjskemu slogu in obsegu telesne aktivnosti.

Če se lotite spremembe vašega načina prehranjevanja, to storite postopoma. Potrebno je veliko volje in vztrajnosti, pri spremembah pa ne smemo zaiti v ekstreme.

zdrava prehrana

Kako se prehrana spreminja skozi leta?

Vsaka oseba v določenem obdobju življenja potrebuje malenkost prirejeno prehrano. Dojenček ima seveda drugačne potrebe od nosečnice, drugačne so tudi potrebe npr. fizičnih delavcev. Kljub temu ostaja nekaj splošnic smernic, ki jih je smiselno upoštevati.

  • Živila pripravljajte s postopki, ki hkrati zagotavljajo varnost in ohranitev največ koristnih snovi.
  • Jejte redno in počasi.
  • Izbirajte živila iz žitnih izdelkov in polnovrednih žit.
  • Poskrbite, da hrana ni preveč začinjena in uživajte ustrezno količino snovi, ki naj ne bo prevelika.
  • Imejte nadzor nad količino maščob, ki jo zaužijete. Poskrbite, da nasičene maščobe nadomestite z nenasičenimi.
  • Večkrat dnevno uživajte sadje in zelenjavo. Poslužujete se lahko bodisi svežega, zamrznjenega, suhega ali konzerviranega sadja ter zelenjave.
  • Poskrbite za zadosten vnos beljakovin, ogljikovih hidratov ter zdravih maščob.
  • Mastno meso in mastne mesne izdelke nadomestite s pustim mesom, ribami, perutnino ali s stročnicami.
  • Omejite uživanje sladkorja, alkohola, sladkih živil in pijač ter poskrbite za ustrezno hidracijo.

Katera hrana pa je zdrava in primerna za moje telo?

Kakor omenjeno zdrava prehrana ni za vse enaka. Noben recept ali dieta ni primerna za prav vsakogar. Odvisna je od posameznikove starosti, fizične aktivnosti in življenjskega stila. Način prehranjevanja moramo vedno prilagoditi potrebam svojega telesa.

Zdrava prehrana se še posebno razlikuje med ljudmi, ki si želijo shujšati ali imajo določeno bolezen. Ko se lotite zdrave prehrane, sledite tistim prehranskim načelom, ki bodo za vas realni in obvladljivi.

Zgradite si prehranski vzorec, ki je prilagojen vašemu življenjskemu stilu in okusu. Ko bo vaša prehrana temeljila na načelih zdravega prehranjevanja, jih skozi življenje nadgradite in raziskujte, kaj vam najbolj ustreza.

S pomočjo zdrave prehrane do boljšega zdravja

Z rekom ”eno jabolko na dan odžene zdravnika stran” smo vsi že seznanjeni. Pa je v tem kaj resnice?

Že res, da eno samo jabolko ne bo poskrbelo za vaše celostno zdravje. Če pa to eno jabolko v tem reku zamenjate z rednim zdravim in uravnoteženim prehranjevanjem, pa boste svojemu telesu naredili ogromno uslugo.

Zdrav način prehranjevanja naj bo dolgotrajen

Vpeljava zdravega načina prehranjevanja v vaš življenjski slog bo poskrbela, da okrepite imunski sistem ter telo zaščitite pred morebitnimi sovražniki. Ne le to; zdrava in primerno zasnovana prehrana je lahko celo osnova za kakršno koli zdravljenje. Ne glede na bolezen, način in fazo zdravljenja, je hrana tista, ki vam bo pomagala prebroditi težko obdobje.

Ravno tako, kot je določena hrana za naše telo lahko strup, je lahko tudi zdravilo. Določena živila lahko zaustavljajo in preprečujejo okrevanje, spet druga pa imajo blagodejen ter npr. protivneten učinek. Naj vam premišljeno sestavljeni obroki pomagajo pri ohranjanju dobre kakovosti življenja!

Niste popolnoma prepričani?

Izkoristite brezplačen prvi posvet in prvi trening

Zavedamo se, da je včasih odločitev za začetek treninga težko sprejeti, za to pa obstaja več razlogov.

V kolikor še niste prepričani, da bi vadbo zaupali nam, vas vabimo na brezplačen prvi posvet in brezplačen prvi trening.